کشف راز چگونگی حرکت باکتری ها
به گزارش آرش بلاگ، محققان پیروز شدند اسرار مربوط به چگونگی حرکت انواع باکتری ها را بر ملا نمایند.
باکتری ها خود را به وسیله حرکت دادن و پیچ و تاب دادن ضمایم بلند و نخ مانندی که مانند ملخ یا پیشران (propellers) عمل می نمایند، به پیش می برند، اما چگونگی انجام این کار موجب شگفتی دانشمندان شده است؛ چرا که این پیشران ها از یک پروتئین واحد تشکیل شده اند.
یک تیم بین المللی به رهبری ادوارد اچ. ایگلمان از دانشگاه ویرجینیا و از محققان برجسته حوزه میکروسکوپی الکترونی فناوری بالا (cryo-EM) پیروز به حل این معما شده است. این محققان با استاده از روش cryo-EM و مدل سازی پیشرفته رایانه ای چیزی را فاش کردند که هیچ میکروسکوپ نوری معمولی قادر به تماشا آن نیست: ساختار عجیب این پیشران ها در سطح اتم های منفرد.
ایگلمان در این خصوص گفت: هر چند از 50 سال پیش مدل هایی در مورد چنین حرکت هایی با این تار ها وجود داشته است، اما اکنون می توانیم نشان دهیم که این مدل ها اشتباه بودند و شناخت تازه ما راه را برای فناوری هایی بر مبنای چنین پیشران های مینیاتوری هموار خواهد نمود.
ایگلمان و همکارانش با استفاده از روش cryo-EM دریافتند که پروتئین موجود در ساخت این تار های مخصوص باکتری ها در 11 شرایط مختلف وجود دارند.
این مساله در گذشته روشن شده بود که پیشران ها در باکتری ها از پیشران های مورد استفاده در موجودات تک سلولی موسوم به آرکئا (archaea) کاملا متفاوت هستند. آرکئا ها در بعضی از شدیدترین شرایط زیست محیطی روی زمین مانند اعماق اقیانوس ها و در ذخایر نفتی اعماق زمین یافت می شوند. محققان نتایج یافته های خود را در نشریه سلول (Cell) منتشر کردند.
آرش بلاگ علمی پزشکی کلینیک
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان