جنگ آمریکا با ترور آوارگی دست کم 37 میلیون نفر در دنیا را موجب شده است
به گزارش آرش بلاگ، گزارش جدید گروه پروژه هزینه های جنگ نشان داد که دست کم 37 میلیون تن به خاطر جنگ آمریکا با ترور آواره و بی خانمان شده اند اگرچه این گروه هشدار می دهد که این آمار محافظه کارانه است و رقم واقعی ممکن است بسیار بالاتر باشد.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، براساس گزارش جدید گروه پروژه هزینه های جنگ از موسسه روابط عمومی و بین المللی وایتسون در دانشگاه براون، دست کم 37 میلیون تن در هشت کشور مختلف در نتیجه جنگ آمریکا با ترور که در سال 2001 میلادی شروع شد یا به صورت داخلی آواره و بی خانمان شده و یا مجبور به پناهندگی در کشورهای دیگر شده اند.
برای مقایسه شایان ذکر است که جمعیت ایالت کالیفرنیا آمریکا 39.5 میلیون نفر و جمعیت کانادا 37.59 میلیون نفر است. با این حال، این محققان هشدار می دهند که این آمار یک آمار بسیار محافظه کارانه است چرا که رقم واقعی می تواند بین 48 تا 59 میلیون تن باشد.
این گزارش بر هشت جنگ از جمله مناطق جنگی اعلام شده و اعلام نشده که آمریکا در آن نقاط عملیات نظامی را درلفافه نابودی تررویسم بین المللی انجام داده یعنی افغانستان، پاکستان، عراق، سوریه، لیبی، یمن، سومالی و فیلیپین متمرکز است.
داده ها و اطلاعات این گروه از گزارشات آژانس کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR)، مرکز نظارت بر بی خانمانی داخلی (IDMC)، سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) و دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل (OCHA) گردآوری شده است.
در افغانستان، به طور کلی حدود 5.3 میلیون تن از سال 2001 میلادی آواره شده اند اگرچه این آمار شدیدا مورد اختلاف است چرا که محققان به این نتیجه رسیده اند که 2.1 میلیون افغان از سال 2001 میلادی از این کشور فرار نموده اند اما آنها همچنین اسناد و مدارکی بدست آورده اند که 2.4 میلیون تن تنها بین سال های 2012 تا 2019 میلادی از افغانستان فرار نموده اند. 3.2 میلیون تن دیگر از افغان ها در داخل کشور آواره و بی خانمان شده اند. با این حال این محققان تاکید کردند که جنگ و ناآرامی های داخلی در افغانستان بدون وقفه از اواخر دهه 1970 میلادی ادامه داشته است.
در پاکستان، جنگ آمریکا در نزدیکی مرز افغانستان باعث آوارگی و بی خانمانی 3.7 میلیون تن شده از جمله 360 هزار پناهجو در خارج از کشور و 1.56 میلیون در حومه مناطق مرزی.
در همین حال در لیبی جایی که آمریکا از سرنگونی معمر قذافی، رهبر دیرینه این کشور در سال 2011 میلادی حمایت کرد، دست کم 1.2 میلیون تن در چهارچوب آنچه که مرکز نظارت بر بی خانمانی داخلی آن را فروپاشی دولت محرک آوارگی گسترده خوانده آواره و بی خانمان شده اند. در این گزارش آمده است، در ابتدای سال 2020 میلادی 451 هزار تن همچنان در داخل کشور آواره و بی خانمان بوده اند و جنگ داخلی این کشور همچنان ادامه دارد.
و اما عراق با 9.2 میلیون تن آواره به خاطر چندین جنگ، بالاترین آمار آوارگان را دارد. در مارس 2003 میلادی، آمریکا حمله وسیعی را به عراق برای سرنگونی صدام به راه انداخت و جنگ وحشیانه ضد شورشی که پس از آن درگرفت تا سال 2007 میلادی حدود 4.7 میلیون تن را آواره و بی خانمان کرد. اگرچه جنگ آمریکا در عراق به طور رسمی در سال 2011 میلادی خاتمه یافت، اما این جنگ تنها سه سال بعد در سال 2014 میلادی هنگامی که داعش ظهور کرد، مجددا درگرفت و آمریکا بار دیگر در عملیات جنگی گسترده در بین النهرین مشارکت کرد. تا سال 2020، 650 هزار عراقی همچنان در خارج از کشور پناهنده هستند و 1.4 میلیون تن در داخل کشور آواره و بی خانمان شده اند.
در سوریه جایی که داعش ابتدا خلافت خودخوانده خود را در بحبوحه جنگ داخلی که از سال 2011 میلادی شروع شده بود، تاسیس کرد، آمریکا طی سال های اخیر در سطوح مختلف در این درگیری ها مشارکت داشته است. این گزارش در تحلیل هایش بسیار ناقص بوده و تنها به پنج استانی که نیروهای آمریکایی در میدان های جنگ مبارزه کردند یعنی حلب، حسکه، رقه، دیرالزور و حمص و تنها از سال 2017 میلادی نگاهی داشته است.
با این معیارها، 7.1 میلیون تن آواره شده اند از جمله 470 هزار تن که در داخل این کشور بی خانمان شده اند. با این حال، 220 هزار تن از آنها از اکتبر سال 2019 میلادی هنگامی که ترکیه به شرق سوریه حمله کرد و 220 هزار کرد را از خانه هایشان بیرون کرد آواره شده اند و 17 هزار و 900 تن از آنها برای بدست آوردن امنیت وارد عراق شده اند.
با این حال، این گزارش تاکید دارد که اگر از معیار متفاوتی استفاده می شد شروع عملیات آمریکا برای مسلح کردن مخالفان سوری در سال 2013 میلادی، تعداد افراد آواره به بیش از 44 تا 51 میلیون تن افزایش می یافت.
در سومالی جایی که آمریکا دهه ها جنگ راه انداخته یا از جنگ ها حمایت نموده، عملا تمامی مردم سومالی یک بار در زندگی شان به خاطر خشونت ها آواره و بی خانمان شده اند. از یک جمعیت 15 میلیون نفری، تقریبا 4.2 میلیون تن به خاطر عملیات های آمریکا آواره شده اند از جمله 80 هزار پناهجو و 3.4 میلیون تن که در داخل کشور آواره و بی خانمان شده اند.
یمن نیز همانند سومالی دهه ها شاهد جنگ بوده است. آمریکا در سال 2002 میلادی حملات هوایی در یمن را شروع کرد و القاعده در شبه جزیره عربی را تحت تعقیب قرار داد اما در سال 2015 میلادی هنگامی که عربستان و چند تن از متحدانش از جمله آمریکا جنگی را علیه حوثی های یمن به راه انداختند، اوضاع به شدت وخیم شد.
در جنگ کنونی یمن که در آن جنگنده های سعودی، اماراتی و مراکشی این کشور را بمباران نموده و از شبه نظامیان در یمن و همچنین نیروهای وفادار به عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور سرنگون شده این کشور حمایت نموده اند، 4.4 میلیون تن آواره شده اند. تنها در سال 2019 میلادی، 400 هزار تن دیگر آواره و بی خانمان شدند. براساس گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل از سال 2015 میلادی 100 هزار یمنی در عملیات های جنگی کشته شده و 130 هزار تن دیگر بر اثر گرسنگی و بیماری جان خود را از دست دادند.
فیلیپین تنها کشور در این لیست است که در جنوب غربی آسیا یا شمال و شرق آفریقا قرار ندارد. با این حال، عملیات نظامی تحت حمایت آمریکا در میندانائو علیه گروه هایی چون جبهه آزادی بخش مورو، ابوسیاف و گروه موت حدود 1.7 میلیون فیلیپینی را آواره و بی خانمان نموده که تقریبا همه آنها در داخل این کشور آواره شده اند.
نویسندگان این گزارش می گویند: در مستندسازی آوارگی ناشی از جنگ های آمریکا پس از حملات 11 سپتامبر 2001 میلادی، ما نمی گوییم که دولت واشنگتن یا آمریکا تنها مسئول این آوارگی است. تشخیص علت هرگز به این آسانی نیست. تشخیص علت همواره شامل کثرت مبارزان و دیگر عوامل پرقدرت، قرن ها تاریخ و نیروهای سیاسی، مالی و اجتماعی است. حتی در ساده ترین موارد شرایط موجود پیش از فقر، تغییرات محیط زیست، جنگ های اولیه و دیگر انواع خشونت ها این مساله را که چه کسی آواره شده و چه کسی نه را شکل می دهند. ، ایسنا
منبع: ایران آنلاین