خراشاد بیرجند به عنوان روستای جهانی توبافی ثبت شد
به گزارش آرش بلاگ، با ثبت جهانی هنر توبافی روستای خراشاد، این روستا برای مشارکت در بازارهای جهانی و سفر گردشگران خارجی آماده خواهد شد.
روستای خراشاد در 25 کیلومتری بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی واقع شده و جمعیت این روستا در آخرین سر شماری 750 نفر اعلام شده است. بر اساس اعلام شورای جهانی صنایع دستی، بعد از آنالیز های انجام گرفته، روستای خراشاد به عنوان روستای جهانی توبافی، شهر آباده استان فارس به عنوان شهر جهانی منبت و شهر میبد از استان یزد به عنوان شهر جهانی زیلو ثبت جهانی شد.
پارچه بافی یا توبافی از هنرهای اصیل و احیا شده است که قدمتی 300 ساله دارد. در این هنر دستی، توباف پس از تبدیل پنبه، ابریشم یا کرک به نخ، آن ها را می جوشاند و از آرد رد می نماید تا ضخیم شوند. سپس با استفاده از چرخ پارچه بافی، محصول نهایی به دست می آید. از جمله صنایعی که به این روش فراوری می شوند، می توان به شال سر، حوله مسافرتی، حوله نوزاد، سفره نان، دستمال جیبی، دستمال آشپزخانه، صافی، چادر شب و ... اشاره نمود.
نخستین جرقه هنر توبافی در فکر یک بانوی تلاشگر از این روستا زنده شد؛ فاطمه ذاکریان، نخستین کسی است که دلسوزانه در پی هنر توبافی خراشاد می رود. او در مدت دو سال پیروز می گردد به توبافی این روستا رونق داده و 42 زن را در خراشاد صاحب شغل کند. به همین دلیل، ذاکریان در سال 1385، رتبه نخست اشتغال زایی را به عنوان کارآفرین نمونه کسب می نماید.
پس از مدتی با شرکت در نمایشگاه های مختلف، روستای خراشاد با هنر توبافی مطرح شده و به ثبت ملی می رسد. بعد از ملی شدن حوله بافی در سال 95، با همکاری اهالی روستا، دهیاری و مسئولان استانی و شهرستانی، ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی به خراشاد سفر نموده و توبافی را به ثبت جهانی می رسانند.
ویدا توحدی، از اعضای گروه ارزیاب و مشاور معاون صنایع دستی درباره روستای خراشاد گفته است:
تحولات این روستا برای ثبت جهانی شدن در مقایسه با بقیه روستاها سرعت بیشتری داشته است. برقراری نشانه های دو زبانه، سنگ فرش روستا، آماده بودن خراشاد برای ورود جهانگرد، بالا بودن سطح سواد و فرهنگ مردم این روستا، از نکات شاخص این تحولات است.
هم اکنون، روستای خراشاد بعد از کلپورگام سیستان و بلوچستان، به عنوان دومین روستای هدف صنایع دستی در ایران، جهانی شده است.
حسن رمضانی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و توریستی خراسان جنوبی اعتقاد دارد که جهانی شدن به خراشاد یاری می نماید که در عرصه بین المللی بیشتر معرفی گردد.
رمضانی با بیان اینکه پس از ثبت جهانی، اطلاعات توبافی به تمام زبان های جهان ترجمه می گردد، گفت:
این امر باعث می گردد که توریستان خراشاد را برای سفر انتخاب نمایند که می تواند به توسعه مالی منطقه یاری کند. ورود توریست به روستای هدف صنایع دستی می تواند در معرفی آداب و رسوم اثرگذار باشد و این استان را به کریدور توریستی تبدیل کند.
اکنون 170 کارگاه توبافی روستای خراشاد، هنری با قدمت 300 ساله را زنده نموده اند که از این پس در بازارهای جهانی معرفی خواهند شد.
خراسان جنوبی استانی مرزی با 11 شهرستان است، که با ثبت جهانی هنر دستی حوله بافی خراشاد، تعدا آثار ثبت جهانی آن، به 4 عدد رسید.
منبع عکس: ایرنا
منبع: کجارو / ایرنا